Значи трябва да върна УП3 на лицето да му го до оформят, а в трудовата книжка където са 11г и 10м за втора категория има правоъгълен печат /правилно оформен/и отстрани с думи е описано, че от дата до дата стажът се зачита за втора категория по т. 30 от ПКТП, има и подпис на счетоводителя и директора и печат- трябва ли и за него да се изкарва УП3.
Благодаря за отговора.
Здравейте искам да попитам имам един служител, които иска де се пенсионира по-рано за втора категория.
Понеже трудовия му стаж за втора категория е до октомври 1996г. и е описан с правоъгълен печат в трудовата книжка и пише, че му се зачита втора категория трябва ли да има и УП 2 за този период, или само УП 2 за трите години от 1982 до 1996г.вкл., и УП 2 за периода от 01.01.1997г до пенсионирането. В момента е на 61г.-мъж има 13г. и 4м. за втора категория и 2г. за първа категория и 25г. 10м. трета категория. От тези 13г. за втора категория има едно УП 3, което са му описали от коя до коя дата е бил на работа за 11 месеца е това УП3, но не са му записали, че се признава за втора категория труд, за същия период има издадена служебна бележка от предприятието в което е работил и е описано, какви осигуровки му са внесени и, че се признава за втора категория с подписи и печат, тази служебна бележка да я прикрепя ли към УП 3, да ли ще му го признаят за втора категория, при подаване на документите за пенсиониране. Искам да попитам и още нещо в УП 2 за трите години, което му е издадено са описани годините от 1987 до 1989г посочена е сумата и е записано какво се включва в нея, и после е описано, че през 2000г. е работил още един месец в тази фирма, да ли ще признаят това УП2 за трите години, това УП2 е издадено преди 7-8 години.
При изготвяне на УП 2 за месец август и месец септември 2001 година, на лицето което изготвям УП 2 липсват данни в електронния регистър. През тези два месеца лицето е ползвало болнични и неплатен отпуск с трудов стаж.

Трябва ли да се подават данни към НАП, или може да се вземат сумите от разплащателните ведомости на предприятието?